2012. február 17., péntek


Játszani jó! Csak nem mindegy mivel és mikor...




Pár évtizeddel ezelőtt nem volt ilyen széles kínálat, mégis boldog gyermekkorunk volt. Eljátszottunk az üres műanyag dobozokkal, papírokkal vagy akár kavicsokkal is. Örök emlék marad, hogy a hugommal együtt készítettünk társasjátékokat vagy épp együtt hintáztunk kint a szabadban. 




A mai gyerekeknek rengeteg választási lehetősége van, sokszor csak azért vetetnek meg valamit a szülőkkel, mert látták a szomszéd kislánynál-kisfiúnál vagy a játszótéren. Sajnos a játéknak már nem ugyanaz az "értéke" mint régebben, nem használják ki az adott lehetőségeket, van amikor pár nap után a sarokban landol a születésnapi ajándék és többet elő sem kerül. 


A játékban mindig a szülőnek kell irányítani, de úgy, hogy a gyermeke is érvényesüljön és örömét lelje benne. Néhány példa: a babákkal, játékkonyhával fejleszthetjük a gyermekünk beszédkészségét, szerepeket játszhatunk. Az építőjátékkal és az ügyességi játékokkal a mozgásuk és a koncentrációjuk is fejlődik. Én a szabadtéri játékokat részesítem előnyben, a friss levegő és a mozgás jót tesz a testnek és léleknek egyaránt. Felszabadultabbak ilyenkor a gyerekek és nem utolsó sorban levezetik a felesleges energiájukat is.







A családi élmények, közös játékok révén a gyerekek megtanulnak felszabadultan viselkedni és megértik a társasági "játékszabályokat" is.
Sokféle módon irányíthatjuk őket a nagybetűs élet felé játékosan-mosolyogva is.






Mivel a gyerekek a szüleik példáját látják minden nap ezért, nem kerülhetjük el, hogy ők is a virtuális világ közelébe kerüljenek és játszanak. Felmerül a kérdés...Vajon jó hatással van ez rájuk?
Attól függ, hogy mikor, mit, mennyit és milyen felügyelettel játszik. Sok fejlesztő és ügyességi játék van amik elősegítik a gyerekek fejlődését és akár a tanulását is. Én személy szerint 5-6 éves kor előtt nem engedném számítógéphez a gyereket, nincs még szüksége ilyen hatásokra. Az érzékek fejlesztése sokkal eredményesebb élőben mint ha szimulálnánk azt egy géppel.


Rajtunk múlik, hogy gyermekünk egy őrjöngő kisember vagy egy kiegyensúlyozott gyermek lesz, a mi kezünkben van az irányítás és döntés. 






A játék fontos minden gyermek számára, így fejlődik a test és az egyéniség. Segítségével tanulnak és fejlődnek, játékosan és önfeledten. Felfedezik a környezetüket, az őket körülvevő világot, megismerik a saját képességeiket és korlátaikat, amit ezáltal fejleszteni is tudnak a későbbiekben. 


Tanítsuk meg gyermekünket JÁTSZANI...






Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése